|
Vznik
medu
Med
tvorí včela medonosná (Apis mellifera). Je to tekutá hmota produkovaná včelami
z nektáru kvetov a ich častí ako zo sladkých výlučkov
hmyzu. Med je priamym rastlinným
a živočíšnym produktom.
_________________________________________________________________________________
Základné
zloženie medu
Med obsahuje 70% jednoduchých cukrov z čoho 30% až 35 % pripadá na glukózu
a 35%až
40% fruktózu. 2 % až 4% tvorí sacharóza, 2% dextrínov , ktoré sa
nachádzajú v každom
mede, voda je zastúpená 15% až 18%, bielkoviny sú zastúpené
0,1% až 0,5% a ich obsah
je rôzny podľa pôvodu medu. Veľmi významnou zložkou
z hľadiska zdravotného sú
enzýmy ( invertáza, amylázy, kataláza a dehydráza,
ďalej oxidáza, peroxidáza,
reduktóza, maltóza, inuláza).
Veľmi významnou zložkou v med je Inhibín, ktorý je rastlinného
pôvodu.
Je antimikrobiálny , pôsobí antisepticky, zabraňuje vývoju škodlivých
zárodkov.
Je jediným organickým produktom nepodliehajúcim rozkladu. Na svetle sa tento účinok
časom stráca.
Med by sme mali uskladňovať v domácnosti v keramických
nádobách,
alebo v tme .
Ďalšou zložkou sú prírodné vitamíny A,B1,B2,B6,B12,C,D,H,K,E,P , ktoré bezpečne
zistili
vedci a výskumní pracovníci Markus,
Haydak, Becher, Palmer, Kardos, Tanquary, Vivino,
Kirschoff, Trautmann, Svoboda.
Med obsahuje vonné - eterické, chuťové a iné fyziologické účinné
látky.
Koloidy 0,5% sú ochranné látky feremntov. Sú nimi chránené po prechode medu
do žalúdka.
Ďalšími zložkami sú: prírodné farbivá (
karotén, flavony), peľové zrnká a
rôzne minerálne
látky.
Veľmi významu zložkou v mede je aj materská kašička.
_______________________________________________________________________________
Prvá
konzumácia medu človekom
Už praveký človek s určitosťou mal ako
hlavné potraviny mlieko a med.
_______________________________________________________________________________
Vznik
včiel
Počiatky
včely medonosnej sú podľa archeologických nálezov
skamenelín z obdobia
treťohôr čo znamená, že vznikla skorej
ako človek a to pred 15. miliónmi rokov.
_______________________________________________________________________________
|