::: farma MEDONOSKY :::


  Čo je med?
 
  ::. medonosky
  ::. história
  ::. kontakt
  ::. predaj
  ::. ceník
  ::. rozvoz
  ::. práca
  ::. kurz
  ::. zdravie
  ::. med
  ::. akcie  
  ::. farmy
  ::. foto
  ::. recepty
  ::. medovina
  ::. výkup
  
 Partneri 

chata u Kadlíčkú
Biele Karpaty

 
 
 
 

 

   
  
Vznik  medu 
   Med tvorí včela medonosná (Apis mellifera). Je to tekutá hmota produkovaná  včelami 
   z nektáru kvetov a ich častí ako zo sladkých výlučkov hmyzu. Med je  priamym rastlinným 
   a živočíšnym produktom.  

   _________________________________________________________________________________

  
Základné zloženie medu
   Med obsahuje 70% jednoduchých cukrov z čoho 30% až 35 % pripadá na glukózu a 35%až  
   40% fruktózu. 2 % až 4% tvorí sacharóza, 2% dextrínov , ktoré sa nachádzajú v každom 
   mede, voda je zastúpená 15% až 18%, bielkoviny sú zastúpené 0,1% až 0,5% a ich obsah
   je rôzny podľa pôvodu medu. Veľmi významnou zložkou z hľadiska zdravotného sú   
   enzýmy ( invertáza, amylázy, kataláza a dehydráza, ďalej oxidáza, peroxidáza,
   reduktóza,  maltóza, inuláza).
   Veľmi významnou zložkou v med je Inhibín, ktorý je rastlinného pôvodu. 
   Je antimikrobiálny , pôsobí antisepticky, zabraňuje vývoju škodlivých zárodkov. 
   Je  jediným  organickým produktom nepodliehajúcim rozkladu. Na svetle sa tento účinok 
   časom  stráca. 
   Med by sme mali uskladňovať v domácnosti v keramických nádobách, alebo v tme .

   Ďalšou zložkou sú prírodné vitamíny A,B1,B2,B6,B12,C,D,H,K,E,P , ktoré bezpečne zistili 
   
  
vedci a výskumní pracovníci Markus, Haydak, Becher, Palmer, Kardos, Tanquary, Vivino, 
   Kirschoff, Trautmann, Svoboda.
   Med obsahuje vonné - eterické, chuťové a iné fyziologické účinné látky.
   Koloidy 0,5% sú ochranné látky feremntov. Sú nimi chránené po prechode medu 
   do žalúdka.
   Ďalšími zložkami sú: prírodné farbivá ( karotén, flavony), peľové zrnká a rôzne minerálne 
   látky.
   Veľmi významu zložkou v mede je aj materská kašička.
   _______________________________________________________________________________

  
Prvá konzumácia medu človekom 
  
Už praveký človek s určitosťou mal ako hlavné potraviny mlieko a med. 
   _______________________________________________________________________________

  
Vznik včiel

   Počiatky včely medonosnej sú podľa archeologických nálezov skamenelín  z obdobia 
   treťohôr čo znamená, že vznikla skorej ako človek a to pred 15. miliónmi rokov.
   _______________________________________________________________________________

administrátor stránka: Pavol Červinka, kontakt: 0908 727 160, medonosky@szm.sk